Cookie Consent piškotki

30 Kateri dejavniki vplivajo na pojav plesni v stanovanju?

Kaj vpliva na pojav plesni v stanovanju

Za nastanek plesni v stanovanju so ključni trije dejavniki. Z neposrednim vplivanjem na katerega koli izmed njih boste odpravljali vzrok. V nadaljevanju preberite kateri dejavniki neposredno vplivajo na nastanek plesni na stenah.

Trije najpomembnejši dejavniki za nastanek plesni so: Temperatura prostora, relativna vlaga v prostoru in temperatura površine, kjer se plesen dogaja. Navajam dejavnike, ki so vzroki za nastanek kondenzacijske vlage.

1. Temperatura prostora

Fizikalna lastnost zraka je, da temperatura neposredno vpliva na količino vlage, ki jo lahko sprejme vase. Da poenostavim razumevanje, uporabljene številke niso natančne.

Zrak pri 20°C sprejme vase cca 20g vlage, da postane 100% nasičen.

Zrak pri 5°C sprejme vase 5g vlage in prav tako postane 100% nasičen.

Govorimo o "relativni vlagi prostora", ki je odvisna od same temperature v prostoru.

Kaj je tu izredno pomembno?

Če ste navajeni zvečer ugašati ogrevanje vaših prostorov pred tem pa ne prezračite, boste poskrbeli za dvig relativne vlage. Obvezno torej prezračite, da znižate vlago v prostoru, potem pa lahko zmanjšate temperaturo. Kako se prezračevanja pravilno lotiti, preberite tukaj: Kako pravilno prezračevati?

2. Relativna vlaga v prostoru

Plesen za razvoj potrebuje okoli 70 % vlažnost in se bo sčasoma pričela razvijati na mestih, kjer se ta pogoj ustvari. Idealno je imeti v prostoru vlago med 50 in 60 %. Občasno povečanje med kuhanjem ipd. ni kritično, če potem ustrezno prezračite.

3. Temperatura površine

Kaj se zgodi, ko pivo iz hladilnika postavimo na mizo? Na steklenici kondenzira vlaga.

Zakaj?

Ker je površina hladna in zrak, ki se dotika steklenice, na njej odloži odvečno vlago. Kot sem zgoraj zapisal, hladen zrak sprejme vase manj vlage.

Identično se dogaja na stenah. Če imate toplotni most, bo tam kondenzirala vlaga, ker je površina hladnejša.

Poskrbite torej za odpravo toplotnih mostov.

Kaj pa kapilarna vlaga?

Če pa imate težave s kapilarno vlago, sem v prejšnjem članku pisal o tem, kako jo prepoznati in kaj na hitro narediti za odpravo: #29 Kako zgolj začasno odpraviti plesen?

 

Želite še več informacij o sanaciji plesni? Pojdite nazaj na seznam vprašanj s klikom tukaj: PLESEN ali pa pojdite nazaj na domačo stran: Slikopleskarstvo Kalinero.

 

kako odstraniti plesen baner spodaj

Sedaj ste vi na vrsti

Imate kakšno dodatno idejo, mnenje, izkušnjo? S čim ste že poizkusili pa je ali ni delovalo? Komentirajte spodaj ali pa delite članek s kom, ki mu bo prav prišel.

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat