Cookie Consent piškotki

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank
oddaj-povprasevanje
Featured

Kako izbrati pravo barvo?

Barve razkrivajo svojo lepoto in lastno naravo le tistim, ki jih ljubijo. Uporablja jih lahko kdorkoli, vendar bodo svoje najgloblje skrivnosti razkrile samo nesebičnim zaljubljencem!

Izbira barve in prave barvne kombinacije za vaš prostor, v katerem se želite počutiti nebeško, zahteva nekoliko več poguma in znanja. Pri tem so najpomembnejši vaši občutki in počutje, ki ga želite ustvariti v prostoru.

Pravi odtenek barve je odločilen za vtis, ki ga želite ustvariti. Hitro je lahko prostor pretemen, preživahen, monoton, barva lahko celo popolnoma ne ustreza vašemu karakterju. Energija v takem prostoru je odbijajoča in počutje vsekakor ne more biti prijetno.

Zakaj se je tako težko odločiti, katero barvo vnesti v prostor?

To, da imamo na izbiro več tisoč odtenkov, nam težavo le še poveča. In na vzorčnem listkuodtenekdeluje prijetno, ko pa prebarvamo steno, je videz popolnoma v nasprotju z našimi pričakovanji. To ni tisto, kar imam v mislih! Je to sploh prava barva? V mešalnici so zamočili!

Niso. Barva je prava! Vsaj v 99 % je zamešana takšna, kot ste jo izbrali.

Zakaj barva na vzorčnem listku deluje drugače kot na steni?

Ker je živa stvar. Oddaja energijo. Reagira s svetlobo in nam kaže svoja razpoloženja.

Prostor, energija in svetloba v trgovini pa niso identični vašemu domu. Zato tudi barva ne deluje tako, kot deluje tam. Koralno rdeča npr. vam lahko v galeriji deluje elegantno, vzvišeno, prestižno, poživljajoče, enaka barva pri vas doma pa popolnoma nasprotno. Brez energije, moreče, ubija dnevno svetlobo in posledično tudi vas.

Zakaj rdeča barva ne izžareva povsod enakih čustev?

Ker je energija, ki jo barva oddaja, odvisna od energije, ki jo prejema. Prejema pa jo iz različnih virov.
  • Prvi dejavnik so različni viri svetlobe. Naravna ali zunanja, umetna in neonska. Vsaka po svoje poudari odtenek barve in ustvari različna razpoloženja. Zato je barvo najbolje izbirati v prostoru in primerjati na steni, ki se bo barvala.
  • Drugi dejavnik je količina barve, ki jo vnesete v prostor. Tako je možno prebarvati eno steno, več sten ali celoten prostor. Utesnjena soba z malo dnevne svetlobe in v celoti prebarvana v rdečo bo delovala nasičeno, agresivno, moreče. Ista barva v istem prostoru ob prebarvani eni steni lahko deluje vzpodbudno, romantično, energično. Manjši okrasni dodatki pa še vzpodbudijo občutek domačnosti.
  • Tretji dejavnik je prostor, kamor barvo umeščamo. Jedilnica, galerija, hodnik ali spalnica ... vsak prostor zase pooseblja čustva. S pravo barvo jih lahko še intenzivneje izrazimo. V prostorih se zadržujemo različno dolgo in počnemo različne reči. Nekje potrebujemo sprostitev, drugje kreativnost, počitek, zabavo ali romantiko. Barv je toliko, kolikor je čustev. Tako je lahko rdeča na hodniku poživljajoča, lahko pa tudi agresivna. Prilagoditi jo je treba vašemu hodniku in vašemu karakterju.
  • In četrti dejavnik so kombinacije z že obstoječimi barvami v prostoru. Rdeča v kombinaciji z belo deluje moderno, s črno učinkuje elegantno, z rumeno izraža drznost in z zeleno poudarja kontrast. Bistvo je torej: različne kombinacije - različni učinki. Pri tem pa je zopet treba upoštevati količino in razmerje posamezne barve.
Z upoštevanjem vseh teh dejavnikov ne morete zgrešiti. Če prostor uporabljate samo vi in že imate nekaj izkušenj, je vse skupaj še lažje. Je pa tu še cel kup obiskov in ljudi okoli nas, njihovo mnenje pa nam je tudi pomembno. Kaj bodo rekli sosedje, pa prijatelji, pa mama in ...?
Pravimo, da je dom naš in lahko ga uredimo, kakor želimo. V bistvu pa si želimo, da nas pohvalijo. Kako imate lepo stanovanje, kako lepo rdeča poudari vaše slike, kako prijetno je v tem prostoru ... Zrastejo nam perutničke in ponosni smo nase. Želimo si pohval in želimo uživati v svojih prostorih.

Vsaka stena ima svojega malarja!

Še nekaj je izredno pomembno, vsak posameznik drugače dojema barvo. Vaša mama mogoče ne bo tako navdušena nad rdečo steno v spalnici kot vi. Vzrok za različno dojemanje je v sami naravi človeka. Lahko pa estetske probleme barv obravnavamo na tri načine:

  • Čutno optično (impresivno).
  • Psihično (ekspresivno).
  • Razumsko - simbolično (konstruktivno).

Vpliv teh dejavnikov in subjektivno sprejemanje posameznika sta vzrok za navdušenje ali pa zgražanje nad določeno barvo. Barvni učinek torej ne more biti vsakomur identičen in reklo "Vsaka stena ima svojega malarja" pri tem še kako drži.

Rezultat pa mora biti na koncu vedno enak. Barva se mora v prostor umestiti in iz vas izvabiti čustva, ki jih trenutno najbolj želite. Seveda vse to ne velja le za rdečo barvo, ampak za prav vsak odtenek vsake barve.

Zakaj se največkrat odločimo za beljenje namesto barvanja?

Preprosto - ker je to najlažje. Neradi sprejemamo odločitve na neznanem področju, kjer si še ne predstavljamo rezultatov in učinkov. Izbira barve pa je težavna, saj ne vemo, kakšen bo končni videz. Terja temeljit premislek in zahteva, da si za izbiro vzamemo čas, da se poglobimo vase in v svoje občutke. In zato ker nam je to težavno, se najhitreje odločimo za belo. Nimamo kaj zgrešiti, saj na belo ne bo negativnih komentarjev. Tako živimo v pustem in energijsko neizkoriščenem prostoru, čeprav si želimo lepote, topline, pohval.

Kako barvno uskladiti prostor?

Pa vendar obstajajo možnosti za barvno uskladitev prostorov. Lahko izbrskate revije v katerih je mnogo primerov urejenih prostorov, in poizkusite uporabiti barve v svojem domu.

  • Lahko vam študijo izdela arhitekt. Razpolaga z ogromno znanja in nedvomno lahko uskladi prostor v skladu z vašimi potrebami.
  • Še najbolje pa bi bilo, da vaš pleskar razpolaga z znanjem in izkušnjami, vam zna svetovati ter pravo barvo tudi izbrati.

Kako najti takšnega pleskarja?

Lahko vam ga priporoči vaš prijatelj, sorodnik ali sodelavec, ki je imel prijetne izkušnje s pleskarskimi deli.

Še bolje pa je, da ga osebno spoznate.

Moj način dela je izključno preko priporočil. Stranke, s katerimi sodelujem, so zadovoljne z menoj in me priporočajo prijateljem. Pleskanje je moj kruh in edini vir dohodka, zato se mu posvečam z vso vestnostjo in spoštovanjem. To lahko občutite tudi sami.

Zato vas vabim, da se spoznamo. Pišite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali pokličite 031 777 331 in se dogovorimo za informativni ogled.

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat