Cookie Consent piškotki

Kako do harmonije v prostoru?

Kadar govorimo o harmoniji barv, ocenjujemo pri tem skupni učinek dveh ali več barv. Posamezniki imajo pri tem lahko različne nazore, kaj je harmonično in kaj disharmonično.

Laiki ponavadi označijo kot harmonične tiste kombinacije, ki so sestavljene iz barv podobnih barvnih vrednosti ali iz različnih barv z enakimi tonskimi vrednostmi. To so barve, ki ne učinkujejo izrazito kontrastno. Takšne presoje so osebna mnenja brez objektivne vrednosti.

Harmonija pomeni ravnotežje, simetrija moči. In naše oko nenehno poizkuša vzpostaviti ravnotežje s tem, da vsaki barvi vsiljuje njen komplementarni par.

Kaj je komplementarna barva?

Poenostavljeno povedano je to nasprotje poljubne barve. Za lažjo predstavo lahko opravimo dva poizkusa, ki ponazarjata komplementarnost barv.

1. Poskus

Če nekaj časa gledamo zelen kvadrat, nato pa zapremo oči, se nam v očeh kot paslika prikaže rdeč kvadrat in obratno. Poskus lahko ponovimo s poljubno barvo.
Paslika se vedno pojavi v komplementarni barvi. Naše oko torej komplementarno barvo zahteva ali pa jo ustvari. Temu pravimo sukcesivni kontrast.


2. Poskus


Komplementarne barvePri drugem poskusu postavimo na ploskev čiste barve ustrezno svetel siv kvadrat. Izkaže se, da je siva videti na rumeni svetlo vijolična, na oranžni modro siva, na zeleni rdečkasto siva, ... Siva, ki stoji poleg katerekoli barve je videti obarvana z njeno komplementarno barvo. Torej, tudi čiste barve vsiljujejo svoj komplement. Temu pojavu pravimo simultani kontrast.


Simultani in sukcesivni kontrast dokazujeta, da je človeško oko zadovoljno le tedaj, ko je izpolnjen zakon komplementarnosti.

Katere barve sestavljajo komplementaren par?

Barvni-krogVsak komplementaren par barv vsebuje vse tri osnovne barve. Rumeno, rdečo in modro lahko imenujemo kot totaliteto vseh barv. Oko terja to totaliteto, če naj bo zadovoljno, in tedaj je v harmoničnem ravnotežju.

 

Kdaj so barve v ravnovesju?

01-Barvni-krogBarve so v ravnovesju tedaj, ko pomešane skupaj dajo nevtralno sivo. Vse druge kombinacije barv, ki pomešane med seboj ne dajo sive, so ekspresivne ali disharmonične.
Enostransko poudarjena uporaba posebne barve in njenega izraza lahko torej učinkuje razburljivo in poživljajoče. Ni torej nujno, da je vsaka barvna kompozicija harmonična.Daje nam le možnost, da učinke usmerimo v željeno smer.

Kaj še vpliva harmonijo barv?

Vidimo pa tudi, da ni pomembna samo medsebojna postavitev barv, temveč tudi njihova količinska razmerja, čistost in svetlost.

Goethe
je v svojem nauku o barvah pisal o totaliteti in harmoniji: "Takoj, ko oko uzre barvo, porodi v skladu s svojo naravo - nehote in nujno hkrati - še drugo barvo, ki skupaj s prvo obsega totaliteto celega barvnega kroga.
Ena sama barva povzroči v očesu s pomočjo specifične zaznave težnjo po celovitosti. Da bi se oko te totalitete zavedlo išče poleg vsakega barvnega prostora še brezbarvnega, na katerem bi ustvarilo želeno barvo. Tu lahko iščemo celotni zakon harmonije barv."

Barvna-zvezda

Če želimo najti vse možne harmonije, moramo poiskati možne načine urejenosti snovnih barv. Našli smo zlasti dve vrsti urejenosti, in sicer barvne kroge enakih tonskih vrednosti (enaka svetlost) in trikotnike enake kromatičnosti oz. barvnosti (različne mešanice ene barve z belo ali črno).
Barvni krogi enakih tonskih vrednosti sestavljajo harmonije različnih barvnosti, trikotniki pa harmonije enake barvnosti.

Vir: J. Itten, Umetnost barve

Vse to se sliši dokaj zakomplicirano. No, v bistvu tudi je. A s poznavanjem teh pravil in zakonitosti, je izbira barvnih kombinacij veliko lažja. Sam sem prebarval kar nekaj sten, preden sem te zakonitosti tudi v praksi izkoriščal.


Zato vas popolnoma razumem, da se je težko odločiti, katera barva naj v bodoče krasi naše stene.

Prepustite odločitve glede izbire barv strokovnjakom, ki dnevno delajo z barvami. Naj oni izberejo pravi odtenek, vi pa uživajte v veselju in ponosu ob pogledu na nov dom.


Če želite pomoč pri izbiri barv, mi pišite preko kontaktnega obrazca.
gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat