toplotni-most-betonska-plosca-mToplotni most
 je posledica nepravilne gradnje objekta in vgradnje njenih sestavnih elementov. Skozi življensko dobo nam povzroča različne težave. Največkrat so povezane s plesnijo in uhajanjem energije skozi toplotni ovoj hiše. 
Odkrivanje tovrstnih napak pri gradnji je težavno. Objekt je ponavadi že dokončan, napake pa so skrite očem.
 
Zato se pri sanacijah poslužujemo odkrivanja napak s termografijo oz. termografskimi meritvami. Namen termografskih pregledov je odkrivanje morebitnih pomanjkljivosti v gradbeništvu in napak na električnih in mehanskih napravah v industriji.

Kaj je termografija?

toplotni-most-kovinska-sidra-mTermografija je nedestruktivna in nekontaktna metoda merjenja temperature in prikaza porazdelitve toplote po površini merjenega objekta, ne glede na obliko in opazovani predmet.

Kako deluje termokamera?

toplotni-most-sidra
Termokamere, ki jih pogosto imenujemo tudi infrardeče ali pa toplotne kamere, so človekovo sposobnost zaznavanja svetlobe razširile iz vidnega v srednji in dolgovalovni infrardeči del spektra. Po delovanju in zgradbi so enake običajnim TV video kameram.
Poleg običajne optike imajo vgrajen detektor IR sevanja in elektroniko za obdelavo signalov s pomočjo katere toplotno sliko prikažemo na zaslonu. To je osnova za široko uporabnost termokamer kot učinkovitega mernega, testnega in diagnostičnega orodja na praktično vseh področjih človekovega delovanja.

Termografija v gradbeništvu

manjkajoca-izolacija-mDiognosticirane napake pri termografiji stavb:

Pogosto so napake plod nestrokovne izvedbe del. Na prikazanem posnetku se vidijo posledice manjkajoče izolacije v zidu. Temperaturne razlike pa postopoma vodijo k pojavu kondenzacije in plesni.

Razvoj plesni


termografija-plesen-m
Plesen
se začne razvijati na podhlajenih in neprezračevanih delih stanovanja in se potem širi po objektu.

Dolgoročno se samo z barvanjem ne moremo znebiti plesni. Potrebno je odpraviti vzrok za nastanek plesni in pravilno določiti postopke in materiale, da preprečimo nastajanje plesni. Sanacija z barvanjem naj bo šele zadnji korak, ki bo prispeval k rešitvi problema.

 Vir: Gorazd Rus univ. dipl. inž. str., Termografija, nadzor in projektiranje. www.termografiranje.si

 

Za več informacij in določitev vzrokov nastajanja plesni mi pišite preko kontaktnega obrazca.

Vas zanima, kako celovito izdelati fasado? Preberite tukaj: Izdelava fasade


gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje