Cookie Consent piškotki

45 Kako odstraniti globoko v omet zajedeno plesen?

"Kako odstraniti močno razširjeno v omet globoko "zajedeno" plesen v neizolirani vinski kleti (betonski zid) in preprečiti njeno nastajanje v bodoče? Poizkušal sem že z Varikino in Jubocidom. Zadeva se je za silo izboljšala vendar ni trajna in absolutno predraga. No, Varikina ni tako draga vendar ima tudi slabši učinek. Gre za površino približno 60 m2 ometane stene in nekje 16 m2 betonskega stropa! Nisem pa pripravljen investirati večjih zneskov."

Kako torej odpraviti plesen skoraj brez investicije?

Težko.

Brez nekega vložka enostavno ne bo šlo. Varekina, Jubocid ipd. so materiali, ki dejansko predstavljajo najnižje stroške, pri sanacijah plesni. Vendar nekaj se vseeno da narediti in ne predstavlja velikega vložka.

Zakaj pride do plesni v vinski kleti?

Ker so izpolnjeni vsi trije pogoji za nastanek plesni zaradi kondenzacije. V kleti gre lahko tudi za kapilarno vlago, pa recimo, da tukaj ni še teh težav.

plesen v kleti

Vinske kleti ne sme ogrevati. Nisem vinar, vendar predvidevam, da bi se znalo kaj kvariti, če bi klet imela 22°C. Posledično imamo hladen prostor in seveda tudi hladne obodne stene.

Hkrati pa se odvijajo procesi, ki so povezani z vlago. Izhlapevanje, pranje, pretakanje...

In seveda klet je v kleti, kar v večini primerov pomeni, da nima oken. Torej vsa vlaga, ki je v prostoru prehaja v stene ali pa odhaja zgolj skozi vhodna vrata.

Kaj narediti za odpravo vzroka?

V tem primeru bi bilo najprimernejše vgraditi nek prezračevalni sistem. Recimo ventilator, ki bo iz prostora odvajal vlago, na drugi strani pa prihajal svež in suh zrak. Zopet, ne vem ali je za uspešno zorenje vina potrebna neka minimalna vlažnost prostora, kar bi lahko vodilo v začaran krog.

Kako uničiti plesen globoko v ometu?

V vprašanju je sicer malo dvomljivo zapisano glede konstrukcije. Betonski zid dejansko ni dovolj porozen in se plesen generira bolj na površini. Pri ometih pa se micelij (korenine poenostavljeno) lahko nekoliko globje zažre.

plesen v kleti omet

Sredstva za uničevanje plesni bodo pronicala v porozne materiale in tudi tam uničila plesen. Glede na vpojnost enostavno obnovite premaz, da doseže globje površine.

 

Želite še več informacij o sanaciji plesni? Pojdite nazaj na seznam vprašanj s klikom tukaj: PLESEN ali pa pojdite nazaj na domačo stran: Slikopleskarstvo Kalinero.

 

 kako odstraniti plesen baner spodaj

Sedaj ste vi na vrsti

Imate kakšno dodatno idejo, mnenje, izkušnjo? S čim ste že poizkusili pa je ali ni delovalo? Komentirajte spodaj ali pa delite članek s kom, ki mu bo prav prišel.

 

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat