Ste na strani:
gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank

oddaj-povprasevanje

obnova-fasade-m

Barvanje fasade ohranja obstojnost vaše celotne fasade.
Najbolj pogosto so fasade večine poslovnih, stanovanjskih in industrijskih objektov je tako ali drugače obdelan omet. Ker klasično izdelani fini ometi vpijajo vodo ter so prepustni za vodo in zrak, že na novih objektih zaključujemo z barvanjem fasade.

Z barvanjem fasade preprečimo škodljivo delovanje padavinske vode. Tako fasado zaščitimo, obenem pa s pestro izbiro barvnih odtenkov fasadnih barv dosežemo želen dekorativni oz. estetski učinek na objektu.

Kdaj obnoviti premaz fasade?

Fasade je treba najkasneje po 10 do 15 letih obnoviti, kajti vodoodbojnost fasadnega premaza s staranjem popusti. Z novim barvnim premazom bomo tudi polepšali zunanjost objekta, saj se fasada po tolikih letih umaže, zbledi in izpere.

Če fasade pravočasno ne prebarvamo s premazom, se lahko pojavijo poškodbe ometa, posledica pa so visoki stroški za sanacijo le-tega, ki praviloma presegajo stroške vzdrževalnega barvanja fasade.

Katero barvo naj izberemo?

barvanje-fasad-m

Na trgu je na voljo široka ponudba fasadnih barv različnih proizvajalcev za prvo in vzdrževalno barvanje gladkih ali hrapavih površin. Za katero barvo se odločimo, je odvisno od vrste, kvalitete, starosti in stanja fasadne podlage.

 

Izbiramo lahko med visoko in srednje paroprepustnimi ter med visoko ali srednje vodoodbojnimi barvami:

Barvanje fasade - Akrilna barva

 • Akrilna fasadna barva je dobro vodoobstojna ter je primerna za gladke fino izravnane in betonske fasadne površine, stare vsaj en mesec. Izmed omenjenih fasadnih barv je najmanj paroprepustna in cenovno najugodnejša.
 • Mikroarmirana akrilna fasadna barva je polnjena s sintetičnimi vlakni ter je visoko vodoobstojna in paraprepustna. Uporabljamo jo za barvanje vseh vrst fasadnih površin, od fino hrapavih do najbolj grobo strukturiranih, še posebej pa je zaradi sintetičnih vlaken primerna za lasasto razpokane in grobe dekorativne omete.

Barvanje fasade - Silikatna barva

 • Silikatna fasadna barva daje površinam značilen rustikalni videz in je visoko paroprepustna, zato je primerna za obnovo zgodovinskih fasadnih površin objektov, kot so gradovi, zgradbe v starih mestnih jedrih, cerkveni objekti ipd., ter za barvanje starih ali novih finih apnenih in apnenocementnih nerazpokanih ometov. Izmed omenjenih fasadnih barv je najbolj paroprepustna.
 • Mikroarmirana silikatna fasadna barva je polnjena s sintetičnimi vlakni ter je visoko paroprepustna. Uporabljamo jo za barvanje starih ali novih apnenih, apnenocementnih in silikatnih ometov. Zaradi mikrovlaken pa je še posebej uporabna za grobe in lasasto razpokane dekorativne omete.

Barvanje fasade - Silikonska barva

 • Silikonsko fasadno barvo odlikuje visoka vodoodbojnost in paroprepustnost. Uporabljamo jo za barvanje vseh gladkih, fino ometanih fasadnih površin. Izmed omenjenih fasadnih barv je najbolj vodoodbojna.
 • Mikroarmirana silikonska fasadna barva je paroprepustna, izredno vodoodbojna in zmanjšuje nabiranje umazanije. Barvni film je odporen na učinkovanje UV žarkov, dimnih plinov ipd. ter se dobro oprime podlage.
 • Vodoobstojen silikonski premaz je brezbarvno impregnacijsko sredstvo. Povečuje vodoobstojnost fasadne barve in kamna, mineralnih dekorativnih ometov ter mineralnih fasadnih barv.

Barvanje fasade - Apnena barva

 • Apnena fasadna barva je dobro paroprepustna. Primerna je za barvanje manj zahtevnih finih ometov.

Barvanje fasade - Nano-tehnološke barve

 • Samočistilno mikroarmirano fasadno barvo odlikuje visoka paroprepustnost. Uporablja nanotehnologijo in predstavlja najvišji rang med barvami. Vsebuje silikonska veziva in siloksanske ter ostale dodatke, ki na površini tvorijo izjemno vodoobstojno teksturo. Zato se prah, saje in druga umazanija slabše oprimejo, saj jih dodobra spere že padavinska voda. Barva na mestih pretirano debelih nanosov, v žlebovih, jamicah in brazdah ne razpoka, ker je barvni film dodatno armiran s tankimi sintetičnimi vlakni.

Kaj pa barvni odtenki fasadnih barv?

barvanje-fasade-m

Proizvajalci nam ponujajo barvito paleto odtenkov in zagotovo boste našli takšnega, ki ustreza vam in okolici.

 

 

Koristni napotki - Kako barvamo fasade?

 • Pred barvanjem fasade je treba ustrezno pripraviti staro podlago, pri tem pa moramo upoštevati izbrano barvo in podlago za kompatibilne osnovne premaze.
 • Okenska stekla in okenske ter vratne okvirje dobro zaščitite, saj posušenih madežev silikatnih barv ni mogoče odstraniti.
 • Fasade barvamo le v primernih vremenskih pogojih. Temperatura zraka naj bo od 5 °C do 35 °C, za silikatne in apnene barve od 8 °C do 30 °C, relativna zračna vlaga pa < 80 %.
 • Ob soncu fasadne površine med barvanjem in sušenjem barvnega nanosa zaščitimo z zavesami, z deli pa prekinemo, kadar je dež, megla ali močan veter.
 • Pri prvem in tudi pri obnovitvenih barvanjih fasade barvo nanašamo najmanj v dveh slojih.
 • Večino fasadnih barv lahko nanašamo z brizganjem, z dolgodlakimi krznenimi ali tekstilnimi pleskarskimi valjčki ali s čopiči.
 • Pred uporabo fasadnih barv vedno preberite tehnični list izdelka.
(Vir: Brošura Jub Professional, Dekorativno barvanje fasadnih površin)

Baumit logotip Rofix logo jubizol Sto Logo svg logo demit logo caparol

Si želite lepo in barvito podobo vaše hiše? Za povpraševanje kliknite na: barvanje fasade.Če pa niste najbolj prepričani, katera barva je najbolj primerna za fasado vaše hiše ali ne veste, kako bi izvedli delo, me pokličite na 031 777 331.

Preberite: "Kako celovito izdelati fasado?". S klikom na: Izdelava fasade.

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje