Cookie Consent piškotki

24 Ali lahko pranje fasade vpliva na pojav plesni v prostoru?

Ali lahko pranje fasade vpliva na pojav plesni v prostoru

"Razmišljam ali lahko pranje fasade vpliva na pojav plesni v prostoru, glede na to, da je od tega 4 leta? Plesen se je sicer tudi pred tem pojavljala vendar se je sedaj povečala za 50 %. Tudi na mestih, kjer je prej ni bilo, v nadstropju."

Zanimivo vprašanje, na katerega še nisem naletel. Pa poglejmo, kako razmišljam v tem primeru.

Je zaradi pranja fasade nastala plesen?

1. Mislim, da pranje fasade ni vplivalo na pojav vaše plesni.

Lahko bi sicer imeli dotrajano, porozno fasadno površino, preko katere bi vlaga prehajala v notranjost. Vendar je vaša fasada dnevno izpostavljena zunanjim vplivom. Torej bi se to prehajanje dogajalo ob vsakem deževju. Verjetno le manj intenzivno, če imate napušč.

2. Štiri leta je dolga doba, na katero pranje fasade ne bi smelo imeti vpliva. V tem času se namreč tudi samodejno presušijo dobro prepojene konstrukcije po poplavah.

Kaj je potem vzrok za 50 % porast vlažnosti?

Velikokrat ljudje pozabijo na druge pomembne dejavnike, kot so:

  • Zamenjava oken
  • Nov član v družini
  • Vlažna poletna sezona

Kako zamenjava oken vpliva na porast plesni?

Vsa nova okna imajo večinoma vsaj dvojno-trojno tesnenje. Ne glede na plastična ali lesena. To izredno dobro tesnenje je odlično zaradi zmanjšanja toplotnih izgub in zvočne izolacije.

Posledično seveda tudi ne prihaja do "stalnega prezračevanja", kot je bilo recimo pri starih, netesnih oknih.

Z zamenjavo oken se je potrebno naučiti novega režima prezračevanja in uporabe stanovanja.

Zakaj nov član v družini vpliva na porast plesni?

Povprečna 4-članska družina s svojim bivanjem ustvari od 10-15l vlage v enem dnevu. Upoštevano likanje, kuhanje, dihanje, tuširanje...

Vsak dodaten član, pomeni nekaj vlage več na dnevni ravni. Še posebej izrazito je to pri svežih mladih družinah, kjer starši ob dojenču enostavno nehajo prezračevati, da se slučajno otrok ne prehladi.

Zakaj vlažna poletna sezona vpliva na porast plesni?

Vaša konstrukcija doma je velik regulator vlage. Sprejema ali oddaja jo glede na nasičenost v prostoru. V sušnem se vlaga v konstrukciji praviloma popolnoma presuši, v zimskem obdobju pa se počasi nalaga.

Če je poletje izredno vlažno, potem se konstrukcija ni uspela presušiti in posledično, bo v zimskem času lahko sprejela manj vlage. Tako bo prej prišlo do kondenzacije in tudi plesni.

Želite še več informacij o sanaciji plesni? Pojdite nazaj na seznam vprašanj s klikom tukaj: PLESEN ali pa pojdite nazaj na domačo stran: Slikopleskarstvo Kalinero.

 

kako odstraniti plesen baner spodaj

Sedaj ste vi na vrsti

Imate kakšno dodatno idejo, mnenje, izkušnjo? S čim ste že poizkusili pa je ali ni delovalo? Komentirajte spodaj ali pa delite članek s kom, ki mu bo prav prišel.

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat