Cookie Consent piškotki

5 Kako učinkovito in hkrati 100% naravno odpraviti plesen na zidu?

Kako ucinkovito in hkrati 100 naravno odpraviti plesen na zidu

"Brez zdravju nevarnih kemikalij in brez dragih investicij (rušenja sten in nove hidroizolacije)?

Ali res lahko na neškodljiv način odpravim plesen? Da ni to samo marketinška poteza, da kupim nek izdelek?"

Na prvi vtis sem se v mislih pošalil: Kako naj zadenem na loteriji brez, da spišem stavni listek in vplačam kotizacijo?

Ampak, saj razumem. Nekaj je vseeno potrebno narediti.

Če želite 100 % naravno rešitev, potem poskrbite, da do plesni niti ne pride. Preventiva. Merite temperaturo prostora in vlago ter ukrepajte ob presežkih.

V ta namen priporočam tale merilnik vlage, ki ga osebno priporočam vsem strankam. TFA Merilnik vlažnosti zraka/temperature.

merilnik vlage

Naročite pa ga kar direktno preko zgornje povezave ali pa skočite v BTC v Conrad. Njegova prednost je predvsem, da si zapomni min in max vrednosti vlage in temperature. Enkrat dnevno pa se vrednosti resetirajo. To je izredno koristno pri nadziranju vlage v vaših prostorih, saj lahko primerno pričnete s prezračevanjem ali prilagodite vaš režim ogrevanja.

Kaj pomeni ukrepajte ob presežkih?

  1. Skrbite, da bo vlaga v povprečju od 50 - 65 %. Skoki na 70 % in več niso problematični, če potem ustrezno prezračite. Merilnik vam bo to lepo pokazal.
  2. Skrbite za primerno temperaturo. Najboljša je konstanta, brez nihanj. Višino pa prilagajate glede na vaše počutje. Vedite le, da višja temperatura sprejme vač vlage vase. Če imate težave s toplotnimi mostovi, pa zna pri nizki temperaturi na obremenjenih mestih prej prihajati do kondenzacije in posledično tudi plesni. V teh primerih bo potrebno toplotne mostove odpraviti.

Pravili veljata v primeru kondenzacijske vlage. Pri kapilarni vlagi bo potrebno sanirati stalno navlaževanje, za kar so ponavadi potrebni gradbeni posegi.

Kaj pa, če plesen že imam?

Potem jo je v vsakem primeru najprej potrebno uničiti. Za to obstajajo bolj ali manj abrazivne metode. Nekaj o njih sem že pisal tukaj: Kako se znebiti plesni, brez da bi škodili svojemu zdravju?

Pomembno pa je, da se ne poslužujete kakšnega kisa, ker plesen uspeva na kisli podlagi in ji hkrati ustvarjate odlične pogoje za ponovno rast. 

Želite še več informacij o sanaciji plesni? Pojdite nazaj na seznam vprašanj s klikom tukaj: PLESEN ali pa pojdite nazaj na domačo stran: Slikopleskarstvo Kalinero.

 

kako odstraniti plesen baner spodaj

Sedaj ste vi na vrsti

Imate kakšno dodatno idejo, mnenje, izkušnjo? S čim ste že poizkusili pa je ali ni delovalo? Komentirajte spodaj ali pa delite članek s kom, ki mu bo prav prišel.

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat