Cookie Consent piškotki

13 Zakaj se plesen sploh pojavi?

Zakaj se plesen pojavi

Plesen si lahko predstavljate, kot rastlino. Še bolje, kot gobo. Razvije se iz spor, ki pa so prisotne prav povsod. V zraku se gibljejo kot prah, v stanovanja pa jih prinašano z vsakodnevno uporao.

Da iz spor nastane plesen, so potrebni ustrezni pogoji, ki jih podrobneje razložim v nadaljevanju.

Kakšni so ustrezni pogoji za nastanek plesni?

Plesen za svoj razvoj potebuje ustezno temperaturo in vlago. Najbolje uspeva v temnih in vlažnih prostorih. Za razvoj pa zadostuje že 70 % relativna vlažnost s temperaturo od 0°C pa do 40°C. 

S čim se plesen hrani?

V človekovem bivalnem okolju je hranljivih snovi za razvoj plesni na pretek (ometi, disperzijske barve, les, tekstil tapete, prah itd). V glavnem pridobivajo hrano iz snovi, ki vsebujejo organsko vezan ogljik (glukoza, maltoza, saharoza), čeprav nekatere vrste plesni lahko predelajo tudi celulozo.

Ker plesni tekmujejo z bakterijami za vire hranil, mnoge vrste izločajo toksine, ki pa so lahko za človeka škodljivi. Kako plesen vpliva na zdravje, si preberite v članku: Plesen in zdravje.

Koliko časa potrebuje plesen za nastanek?

Plesen se lahko razvije že v dveh dneh, lahko pa potrebuje tudi več mesecev. Odvisno je od vrste plesni, ki se razvija in intenzivnosti ostalih dejavnikov.

Spodnji graf prikazuje, kako se je plesen razvijala v času desetih dni, pri različnih temperaturah prostora.

Časovni potek razvoja plesni v povezavi s temperaturo

Postopek testiranja:

Test je bil opravljen na kruhu. Pri enaki količini vsebnosti vlage, so bili trije vzorci zaprti v plastično vrečko. Prvi vzorec je romal v predal, drugi v hladilnik in tretji v zamrzovalnik.

Deset dni spremljanja je podalo rezultate iz zgornje tabele. (Opomba: Podatki so povzeti iz raziskovalne naloge, katere pa žal nimam vira. Če avtor slučajno tole bere, naj mi sporoči in ga navedem, kot vir)

Rezultat:

Podatki nazorno pokažejo, kako na razvoj plesni vpliva temperatura. V toplejšem okolju se razvije bistveno hitreje in v večjem obsegu. Ker je v stanovanjih povprečno okoli 22°C, je posledično temperatura prav godna za razvoj.

To ne pomeni, da bomo z nižjo temperaturo v prostoru onemogočili plesen. Teoretično je sicer izvedljivo, vendar življenje v zamrzovalniku ni ravno najprijetnejše. 

Z nižanjem temperature prostora posredno vplivamo na povečanje vlage. Hladen zrak lahko namreč absorbira bistveno manjšo količino vlage, kot topel. Posledično hitreje prihaja do kondenzacije.

Želite še več informacij o sanaciji plesni? Pojdite nazaj na seznam vprašanj s klikom tukaj: PLESEN ali pa pojdite nazaj na domačo stran: Slikopleskarstvo Kalinero.

 

kako odstraniti plesen baner spodaj

Sedaj ste vi na vrsti

Imate kakšno dodatno idejo, mnenje, izkušnjo? S čim ste že poizkusili pa je ali ni delovalo? Komentirajte spodaj ali pa delite članek s kom, ki mu bo prav prišel.

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat