Cookie Consent piškotki

54 Kako preprečiti vdor plesni preko poda, ki ni ustrezno izoliran.

"kako preprečiti vdor plesni preko poda, ki ni ustrezno izoliran.Pojasnilo: Rešitev ni preprosta, ker gre za stanovanjski blok, ...."

Dobro vprašanje in dokaj klasične težave, ki se velikokrat dogajajo v vkopanih delih stavbe.

kapilarna vlaga

 

1. Gre za kapilarno ali kondenzacijsko vlago?

Pri polkletnih stanovanjih je velik potencial, da hkrati s kondenzacijsko vlago prihaja tudi do kapilarne vlage. Razliko med eno in drugo si preberite tukaj: 4 Kakšna je razlika med belo plesnijo, ki nastane na zidu in črno plesnijo.

Vedno, ko se raziskuje vzrok plesni je potrebno ugotoviti, kakšna vrsta vlage vpliva na objekt. Kakšna slika dejanskega stanja bi pri tem izredno pomagala...

2. Kako prepoznati vzrok?

Za vsebnost vlage v sami konstrukciji je potreben merilnik vlage. Ta s kontaktno metodo izmeri ali je konstrukcija izpostavljena neposrednemu navlaževanju. Velikokrat v pozni fazi, pa so na površinah že vidni sledovi luščenja, solitra in odpadanja ometa. To pa je že znak, da je prišlo do propadanja konstrukcije.

Toplotne mostove pa preverimo s termokamero, ki nazorno pokaže, kje prihaja do velikih temperaturnih prebojev, ki so vzrok za kondenzacijo in nastanek plesni.

V obeh primerih je potrebno vzroke odpravljati takoj, sicer se območje težav povečuje s tem pa tudi stroški za sanacije.

2. Česa se lotiti najprej?

Na prvem mestu je vedno odprava kapilarne vlage. To pomeni preprečevanje vdora vlage s hidroizolacijo, injektiranjem, drenažami ipd. Ta ima največji vpliv na propadanje konstrukcije objekta.

Potem pa se lotimo še toplotne izolacije, če je potrebna. Pri tem je potebno biti pozoren, da v primeru navlažene konstrukcije izberemo material, ki bo omogočal nadaljnje izsuševanje.

Razne rešitve z barvami v teh primerih niso učinkovite, se pa da marsikatero težavo rešiti tudi brez velikih gradbenih posegov.

Če iščete pravo rešitev se odločite za Analizo vzrokov plesni, kjer vam svetujemo in najdemo najprimernejšo rešitev.

 

Želite še več informacij o sanaciji plesni? Pojdite nazaj na seznam vprašanj s klikom tukaj: PLESEN ali pa pojdite nazaj na domačo stran: Slikopleskarstvo Kalinero.

 

 kako odstraniti plesen baner spodaj

Sedaj ste vi na vrsti

Imate kakšno dodatno idejo, mnenje, izkušnjo? S čim ste že poizkusili pa je ali ni delovalo? Komentirajte spodaj ali pa delite članek s kom, ki mu bo prav prišel.

 

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat