Cookie Consent piškotki

39 Je stiropor priporočljiv za stare objekte?

"Ali lahko izoliramo staro hišo s stiroporjem?"

Takšno vprašanje se ponavadi povezuje z razmišljanjem, da stara hiša potem ne bo več "dihala" in se bo pojavljala plesen. Osebno imam drugačno mnenje. 

Ali naša fasada dovolj "diha"?

Seveda je razumljivo, da fasada ne diha. Se pa ta izraz velikokrat uporablja, nanaša se pa na paroprepustnost materialov. Tržni prijemi potem te besede uporabljajo v različne namene in prepričevanju k nakupu.

Spodaj primer pronicanja vlage skozi konstrukcijo objekta.

plesen soliter na steni

Koliko fasada lahko diha?

Številke so dejansko zelo zgorovne.

Preko konstrukcije se s pomočjo difuzije vodne pare, lahko odvede v najboljšem primeru največ 3 % vodne pare. To pomeni, da morate še vedno poskrbeti za preostalih 97 % vlage. Ker pa seveda stene še oblečemo v fasade in prebarvamo v razne lepe tone, se ta odstotek še poslabša.

Tržniki sicer poudarjajo večji prehod vlage pri kameni volni napram stiroporju, vendar je dejstvo, da s tem vplivamo zgolj na tiste 3%, kar pa je za moje pojme zanemarljivo.

Uporabiti stiropor ali volno za odpravljanje toplotnih mostov?

Oba materiala sta primerna. Bistveni razliki med njima sta, da je stiropor bolj odporen na vodo, kamena volna pa na ogenj. V vsakem primeru pa sta vkopani in coklni del obdelana z XPS izolacijo, ki je na vodo še najbolj odporen.

Seveda zgolj izoliranje toplotnih mostov včasih ne deluje. Potrebno je poskrbeti sa vse tri dejavnike, ki vplivajo na nastanek plesni. Več o tem v preteklem članku: V zimskih mesecih se nam znotraj hiše nabira plesen.

So kakšne omejitve?

Potrebno je biti pozoren, da je konstrukcija dobro presušena. V starih objektih je velikokrat težava povezana še s kapilarno vlago. V teh primerih je najprej potrebno ustvariti zaščito pred vdorom vlage v konstrukcijo.

Spodaj primer odstopanja fasadne barve zaradi kapilarne vlage.

odstopanje fasade cokla

 

 

Želite še več informacij o sanaciji plesni? Pojdite nazaj na seznam vprašanj s klikom tukaj: PLESEN ali pa pojdite nazaj na domačo stran: Slikopleskarstvo Kalinero.

 

 kako odstraniti plesen baner spodaj

Sedaj ste vi na vrsti

Imate kakšno dodatno idejo, mnenje, izkušnjo? S čim ste že poizkusili pa je ali ni delovalo? Komentirajte spodaj ali pa delite članek s kom, ki mu bo prav prišel.

 

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat