Cookie Consent piškotki

Featured

Kako pravilno prezračevati?

 Če nimamo vgrajenega prezračevalnega sistema, je potrebno prezračevati ročno. Prezračujemo tri do štiri krat dnevno, predvsem takrat, ko prihaja do povečanja vnosa vlage. Naprimer kuhanje, sušenje perila, tuširanje, ...

Prezračujemo pri povsem odprtih oknih do 5 min.

Najbolje je ustvariti prepih. Stalno priprta okna (na kip), povzročajo podhlajevanje predela okoli okna in posledično nastanek plesni.

Sam način prezračevanja se razlikuje od letnega časa. Poleti ponavadi ni povečanih težav z vlago in plesnijo. Temperature oboda so dovolj visoke tako, da ni nevarnosti površinske kondenzacije vodne pare. Na ogroženih mestih se tako razvoj plesni ustavi, lahko pa plesen povsem izgine. Poleti tako prezračujemo dalj časa, največ pa v nočnem času, ko so temperature omogočajo tudi ohlajanje prostorov.

V zimskem času je absolutna vlažnost zunanjega zraka nizka in v ogrevanem prostoru lahko sprejme precejšno količino vlage. Ob zadostnem ogrevanju in pravilnem prezračevanju, lahko preprečimo prekomerno navlaževanje in nastanek površinske kondenzacije.

Kritična so prehodna obdobja

Plesen v stanovanju se največkrat razvije v prehodnih obdobjih, zato je pomembno, da kljub višjim zunanjim temperaturam ne zmanjšamo ogrevanja prostorov. V prehodnem obdobju se pojavijo manjše temperaturne razlike med notranjim in zunanjim okoljem kot v zimskem času.

Nihanja notranjih temperatur prostorov so večja zaradi nestalnega ogrevanja, kar privede do tega, da se močno spreminja relativna vlažnost notranjega zraka. Tako se v takšnih primerih zrak precej hitro segreje medtem, ko potrebujejo masivni gradbeni elementi za to mnogo več časa.

Ogreti zrak se na njih ohlaja, kar lahko privede do površinske kondenzacije in nastanka plesni.

Prezračevanje mora biti zato v prehodnih obdobjih izdatnejše kot pozimi. To velja tudi za mile zime, kjer so razmere enake kot v prehodnih obdobjih. Prezračevanje je najbolj učinkovito v jutranjem in večernem času, ko je zunanji zrak precej hladnejši.

Kako odstraniti plesen?

Plesen na steni je zelo moteča tako z vizualnega kot zdravstvenega vidika. Odpravljanje plesni je učinkovito le z odpravo vzrokov. V kolikor zadostno ogrevanje in prezračevanje ni dovolj, se lahko vzroki najdejo v neustrezni sestavi gradbene konstrukcije in toplotnih mostovih. V teh primerih se je potrebno sanacije lotiti pri izvoru težav in skladno s pravili gradbene fizike.

Za več informacij in določitev vzrokov nastajanja plesni, mi pišite preko kontaktnega obrazca.

Preberite več o različnih načinih "Kako odstraniti plesen."

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat