Cookie Consent piškotki

4 Kakšna je razlika med belo plesnijo, ki nastane na zidu in črno plesnijo.

kaksna je razlika med belo in crno plesnijo

Po nekaterih ocenah naj bi bilo preko 250.000 vrst različnih plesni, poznamo pa jih okoli 100.000. vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Plesen

Zato je težko, kar tako na splošno opisati razliko med belo in črno plesnijo.

Bom pa opisal razliko o razumevanju bele plesni, ki jo veliko ljudi zamenjuje s solitrom.

Bela plesen ali soliter?

Bela plesen je posledica stalne vlage in ostalih ugodnih pogojev za rast plesni. Ko jo bomo recimo zmočili in podrgnili, bo le ta še vedno na površini. Večinoma posledica kondenzacijske vlage.

plesen ali soliter

Slika zgoraj: bela plesen

Soliter je po drugi strani res posledica vlage, vendar kapilarne. Ponavadi preko temeljev po konstrukciji prehaja vlaga navzgor. Pri tem se iz materiala izločajo soli, ki jih vidimo na površini. Ko jih podrgnemo, enostavno odpadejo.

soliter

Slika zgoraj: soliter na steni

Kaj pa črna plesen?

S prepoznavanjem le te ne boste imeli težav. Soliter je namreč vedno bel. Črna plesen pa zna biti nevarna. Znano je, da so nekatere toksične. Zato jo je priporočljivo čimprej ustrezno odstraniti.

Želite še več informacij o sanaciji plesni? Pojdite nazaj na seznam vprašanj s klikom tukaj: PLESEN ali pa pojdite nazaj na domačo stran: Slikopleskarstvo Kalinero.

 

kako odstraniti plesen baner spodaj

Sedaj ste vi na vrsti

Imate kakšno dodatno idejo, mnenje, izkušnjo? S čim ste že poizkusili pa je ali ni delovalo? Komentirajte spodaj ali pa delite članek s kom, ki mu bo prav prišel.

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat