Cookie Consent piškotki

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank
oddaj-povprasevanje

Barvanje oken in vrat

Les potrebuje vzdrževanje. Notranji vplivi so sicer večinoma mehanske narave je pa zato zunanjost toliko bolj izpostavljena. UV-žarki, vlaga, sneg, temperaturne razlike, najedajo vrhnjo zaščito lesa.

Ko je ta oslabljena, skozi pore pronica vlaga, dodamo še nizke zimske temperature in naše lesene površine z leti dobivajo vedno bolj žalostno podobo. Zaščitni sloj je treba obnoviti, dokler les še ni globinsko poškodovan.

Razvili smo postopek za učinkovito obnavljanje in zaščito lesenih oken in vrat.

pleskanje_vrat10

1. Zaščita

Pri vratnih okvirjih z ličarskim trakom zaščitimo tla, kjer se jih okvir dotika, nato s papirjem še ostalo površino tal.

pleskanje_vrat

2. Demontaža

Demontiramo vse zunanje dele kljuk in ročajev. Starejše okenske kljuke po navadi dobro nalegajo le k istemu oknu, zato jih je pametno označiti.

pleskanje_vrat2

3. Groba priprava

S kovinsko lopatico odstranimo vse odstopajoče dele barve in dotrajan steklarski kit, ki nima več dobrega oprijema.

adaptacija09

4. Prvo kitanje

Z dvokomponentnim ličarskim kitom pokitamo vse luknje, odrgnine, poškodovane dele. Odstranjen steklarski kit nadomestimo z novim.

pleskanje_vrat45. Brušenje

Okna in vrata snamemo z vodil. Zbrusimo celotno površino do matiranega učinka. Uporabljamo stroje s sprotnim odsesavanjem prahu, na mestih, kjer to ni mogoče pa ročno.

Granulacija brusnega papirja se giblje med 60-120 za strojno brušenje in 100-120 za ročno. Vse površine dobro ometemo, kote posesamo ali spihamo.

pleskanje_vrat146. Drugo kitanje

Pokitamo še manjše detajle, ki so se pokazali. Zbrusimo, ko je suho, in še enkrat ometemo.

pleskanje_vrat6

7. Temeljna barva

Preden pričnemo barvati, še enkrat obrišemo vso površino in spihamo kote. Vedno začnemo od zgoraj navzdol.

Sledi pleskanje. Manjše površine in kote s pleskarskim čopičem, večje pa s kratkodlakim valjčkom. Najprej prebarvamo okvir oken ali vrat, potem pa spodnji, zgornji in zadnji rob okenskih in vratnih kril, ki jih nato namestimo nazaj na okvir. Nazadnje prebarvamo vse ostalo. Barvo enakomerno raztegnemo preko cele površine. Morebitne kapljice barve sproti popravimo s čopičem, dokler se še niso utrdile.

pleskanje_vrat13

8. Drugo brušenje

Ko se temeljna barva presuši, površine nežno zbrusimo s finim brusnim papirjem, najbolje z obrabljenim iz prvega brušenja.

Bistveno je odstraniti drobce prahu in kapljice, če so se pojavile, pri tem pa ne brusimo do lesa. Površino dobro obrišemo z rahlo vlažno krpo in spihamo kote.

pleskanje_vrat12

9. Finalno kitanje

Zadnje kitanje pred lakiranjem delamo s kiti na oljni osnovi, da ne pride do matiranja laka.

Razpokane stike letvic in špranje zapolnimo z akrilnim kitom v tubi. Površino kita enakomerno zgladimo, da ni nikakršnih robov. Tako je pripravljeno za lakiranje in naknadno brušenje ni zaželjeno.

pleskanje_vrat11

10. Lakiranje

Površine obrišemo in spihamo. Postopek lakiranja je identičen nanašanju temeljne barve.

pleskanje_vrat15

11. Montaža

Naslednji dan sledita montaža in odstranjevanje zaščite.

Postopek je razvit za pleskanje s sintetičnimi, dvokomponentnimi ali vodnimi barvami. Paziti je potrebno na različne kvalitete barv, ki med seboj niso kompatibilne. Povzročijo lahko razna rezjedanja podlage, luščenje, napihovanje in še marsikaj. 

Slikopleskarstvo Kalinero zna poskrbeti, da vaša okna in vrata izgledajo kot nova! Zahtevajte informativno ponudbo prenove vaših oken ali vrat preko spletnega obrazca za oceno slikopleskarskih del ali pokličite na 031 777 331 in se dogovorite za ogled.


Kako pa poteka pleskanje napušča z lazurnimi premazi?

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat