Cookie Consent piškotki

15 Kakšna je povezava med plesnijo v vogalu in vlago na notranji strani oken?

15 kaksna je povezava med plesnijo v vogalu in okni

Oboje predstavlja nek toplotni most. Gre za veliko temperaturno razliko napram ostalim površinam in posledično tam kondenzira vlaga.

Poglejmo podrobneje, zakaj je tako.

Kaj je toplotni most?

To so mesta, kjer uhaja toplota iz prostora ali obratno, vdira hlad v notranjost. To velja v zimskem obdobju, poleti pa je učinek ravno obraten.

Termokamera jih pokaže takole:

toplotni most

V zgornjem primeru so rumena mesta topla in vijolična, mrzla. 

Kakšne toplotne mostove poznamo?

Poznamo več vrst toplotnih mostov, ki jih delimo glede na vzrok nastanka: (vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Toplotni_most)

  • Konvekcijski toplotni most nastane na mestih, kjer topel zrak brez ovire uhaja iz stavbe skozi špranje, odprtine...

Primer spodaj. Toplotni most zaradi dotrajanega okenskega tesnila. Prihajalo je do plesni na steni, ki jo je podhlajeval hladen zunanji zrak.

konvekcijski toplotni most

  • Geometrijski toplotni most nastane na mestih, ker je površina na notranji strani gradbenega materiala manjša od zunanje površine. Presek je povečan in zato se zviša tudi toplotna prevodnost. Tej obliki se je zelo težko izogniti, saj se pojavi vsakič, ko se dve steni stikata pod določenim kotom (npr. vogali).

Spodaj primer geometrijskega toplotnega mostu:

geometrijski toplotni most

  • Konstrukcijski toplotni mostovi so najbolj težavni. Pojavijo se ob prekinitvi toplotnega ovoja zgradbe in so v veliki meri posledica nedoslednosti pri načrtovanju zgradbe.

Pogled na konstrukcijski toplotni most. V spodnjem primeru dokaj enostaven, ker je zgolj podzidek toplotno neizoliran. Večje težave pa se pojavljajo pri neizoliranih balkonskih ploščah, okenskih roletah in vsem, kar nekako posega v toplotno izolacijo hiše.

konstrukcijski toplotni most

Zakaj se torej rosi na oknih?

Standardno je pri termopan steklu uporabljen alu distančnik med posameznimi stekli. Aluminij je dober prevodnik in hlad zunanjega stekla prevaja na notranje steklo. Tu pa pride do kondenzacije vlage iz samega prostora.

Obstajajo rešitve, ki alu distančnik zmenjajo s pvc distančnikom, ki je manj toplotno prevoden in tovrstne težave omili.

Želite še več informacij o sanaciji plesni? Pojdite nazaj na seznam vprašanj s klikom tukaj: PLESEN ali pa pojdite nazaj na domačo stran: Slikopleskarstvo Kalinero.

 

kako odstraniti plesen baner spodaj

Sedaj ste vi na vrsti

Imate kakšno dodatno idejo, mnenje, izkušnjo? S čim ste že poizkusili pa je ali ni delovalo? Komentirajte spodaj ali pa delite članek s kom, ki mu bo prav prišel.

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat