Cookie Consent piškotki

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank
oddaj-povprasevanje
Featured

Kako odstraniti plesen v stanovanju?

Za učinkovito sanacijo moramo najprej odkriti vzroke nastanka zidne plesni v stanovanju in se je tam tudi lotiti. V članku so opisane podrobnosti zakaj zidna plesen na steni nastane, na kratko pa je nekaj vzrokov našteto spodaj.

Kako nastane zidna plesen na steni?

Plesen v stanovanju je velikokrat rezultat kapilarne vlage. termokamero lahko vidimo, kje se pojavljajo temperaturne razlike, toplotni mostovi in s tem pogoji za nastanek zidne plesni v stanovanju ali hiši.
Plesen v kotu Plesen-termokamera

Zidna plesen v stanovanju ali hiši je zelo pogost pojav tako v starih stanovanjih kot v novogradnjah. Strokovnjaki menijo, da je v Evropi prizadeta vsaka tretja stavba. Vzrok pa je pogosto slaba gradnja.

Kateri so najpogostejši vzroki nastanka zidne plesni?

 • razpoke na fasadi,
 • poškodovana streha,
 • slaba zaščita pred dežjem,
 • nezadostna toplotna izolacija,
 • toplotni mostovi, (lepo so vidni s termografijo)
 • kapilarna vlaga,
 • prekratko sušenje po gradbenih delih,
 • slabo zračenje zaradi neprepustnih oken in vrat,
 • nepravilno ogrevanje in zračenje.

V vsakem kubičnem metru zraka je na tisoče trosov plesni, ki potrebujejo vlažno okolje.

Plesen na steni se pojavi predvsem pozimi, ko se zunanje stene toliko ohladijo, da v notranjih prostorih kondenzira zračna vlaga. Najprej se pojavi na starih in umazanih površinah. Posebej problematični so stari, obrabljeni premazi ali strukturni ometi, ki močno vpijajo vlago.

Pri visoki vlažnosti zraka se na najhladnejših delih stene pojavi kondenz in s tem tudi pogoj za nastanek zidne plesni v stanovanju ali vaši hiši.

Zidna plesen v stanovanju - zdravje

Poleg tega, da plesniva mesta kvarijo videz sten, predvsem ogrožajo zdravje. Že majhna količina trosov plesni lahko sproži alergično reakcijo, večja količina pa celo poškoduje pljuča.
 
Kakšen je vpliv plesni na zdravje, preberite tukaj: Kako plesen vpliva na zdravje?
 

Kako odstaniti zidno plesen v stanovanju?

sanacija_plesniOkoli 5% Evropejcev je alergičnih na plesni, ta odstotek pa stalno narašča. Posebej ogroženi so ljudje z oslabelim imunskim sistemom ali bronhialnimi težavami ter dojenčki in otroci. Pri njih lahko visoka koncentracija plesni povzroči celo okužbe. Prav tako ne moremo izključiti nevarnosti zastrupitve. Nekatere vrste plesni domnevno povzročajo raka.

Na voljo imate kar nekaj rešitev. Govoril bom samo o tistih, za katere niso potrebni gradbeni posegi in jih je možno izvesti v samem prostoru. Učinkovitost pa je odvisna od dejanskih vzrokov, količine prizadetega območja in vaših navad, kako v prostoru skrbite za odvajanje odvečne vlage.
 • Pleskanje z apnom.

Ta zavira nastanek zidne plesni po naravni poti. Deluje antiseptično in dezinfekcijsko. Gašeno apno ima sicer dobre lastnosti, nanašamo pa ga lahko le s čopičem ali brizganjem, kar je izredno nepriročno. Alternativa je apnena barva, ki vsebuje še dodatke in jo lahko nanašamo tudi klasično z valjčkom.

 • Pleskanje z barvami, ki vsebujejo dodatke za zaviranje razvoja zidne plesni.

Sem spadajo Jupol Citro, Spektra notranja za koplanice kateri dodamo še sredstvo proti zidni plesni in druge podobne rešitve. Zadostuje v prostorih, kjer je pojav plesni le malo razširjen in v blagi obliki.

 • Pleskanje s TermoShield barvo.

Primerna tudi za bolj obremenjene prostore. Premaz ustvari membrano mikroskopskih steklokeramičnih mehurčkov. Njihova lastnost je sprejemanje in porazdelitev vlage v prostoru. Tako prepreči nastajanje kondenza in zidne plesni v stanovanju tudi brez biocidnih sredstev. Je termoizolativna in temperaturo enakomerno seva po stenah in stropu. Učinek preprečuje vrtinčenje prahu in ugodno deluje na mikroklimo tako pozimi kot poleti. Nekatere vzroke lahko s TermoShield barvo popolnoma odstranimo in ustavimo ponovni razvoj zidne plesni v stanovanju.

 • Izvedba notranje izolacije s ploščami iz kalcijevega silikata (Promatect, Calsitherm, ...).

Ta zaradi visoke bazičnosti ne ustvarja pogojev za nastanek zidne plesni v hiši. Plošče so tudi higroskopične in nase prevzemajo vlago iz prostora, kar izničuje učinek kondenzacije vlage. So toplotno izolativne in posebej primerne za zaščitene stavbe, ki ne omogočajo izvedbe toplotne izolacije z zunanje strani.

Podrobneje o nastanku plesni in različnih načinih sanacije pa v brezplačnem priročniku.

Prenesi brezplačen PDF priročnik: "Kako odstraniti plesen?"

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat