Ste na strani:

Posodobitev članka! - Po štirih letih dopolnjujem članek s praktično izkušnjo in konkretnimi informacijami, primerjavami.

Moje stranke vedo, da z vsako ostanem v stiku tudi po končani izvedbi del. Zato imam vzpostavljen sistem, kjer kvaliteto preverjam še najmanj dve leti po opravljeni storitvi, pri fasadah pa je ta doba še daljša.

Pri obstojnosti fasade sem prišel do zaključka, da napram plesnim in algam Rofix-ov Si-Si (silikat-silikon) zaključni sloj izkazuje boljše rezultate. 

Konkretno smo fasado naredili in uporabili Baumitov NanoporTop zaključni sloj, ki pa je že po enem letu kazal zametke plesni. S slike spodaj je od daleč sicer težje razbrati, vendar na mestih s puščicami se je začela pojavljati plesen.

plesen na fasadi 1

Spodnja slika pa prikazuje drobne sive pikice, ki so zametki plesni. Zanimivo mi je, da ta del niti ni bil izpostavljen deževju, ker je pod previsom zgornje etaže.

Baumit NanoporTop

 

Po štirih letih pa je fasada kazala občutno razliko. Slika spodaj prikazuje razliko med Baumit NanoporTop zaključnim slojem in Rofix Si-Si. Oboje slikano hkrati in v enakih pogojih.

kateri zakljucni sloj izbrati

baumit ali rofix

 

Kako je z ostalimi proizvajalci, bom težko trdil. V tem primeru pa lahko dejansko vidim razliko. V sklopu so bile hkrati izdelane tri fasade na vrstnih hišah, od katerih je ena izvedena z Rofix SiSi zaključnim slojem, ostali dve pa z Baumit NanoporTop. Vse enak ton, izdelane skoraj istočasno. 

Ne bom trdil, da Baumit nima dobrih fasad. V tem primeru enostavno ni bila prava odločitev za izbiro tega zaključnega sloja.

Nadaljevanje prvotnega članka:

Saj vem, da je dilema kaj izbrati, pri vseh teh ponudbah. Vsak proizvajalec ima neke svoje rešitve, manjka pa razlaga, kako se bo posamezen zaključni sloj obnesel na vaši fasadi.

Zato sem pripravil hitro primerjavo med njimi. V osnovi sem jih razdelil na štiri dele. Proizvajalci pa ponujajo še izpeljanke in mešanice teh osnov. 

Za lažje razumevanje pa ostanimo kar na teh štirih razdelitvah.

Osredotočil sem se na bistvene lastnosti:

  • vodoodbojnost,
  • paroprepustnost,
  • trajnost, kot čas, preden bo potrebno obnoviti zaključni sloj zaradi umazanosti ali poroznosti,
  • odpornost na umazanijo in plesen
  • ceno.

Končna odločitev bo seveda še vedno vaša, vendar se je lažje odločiti, če razumeš razilko.

 Primerjava zaključnih slojev.png

Tukaj pa najdete brezplačen priročnik: Kako pravilno izdelati fasado?

slikopleskar zaposlitev

kako odstraniti plesen 100 QA

Spremljajte odgovore na 100 najpogostejših vprašanj o plesni, ki so jih zastavili naši naročniki. Vsak petek rešim eno uganko in jo objavim na blogu ali enemu izmed socialnih omrežij. Prijava tukaj

 Kako pravilno izdelati fasado?

izdelava-fasade

Prijavite se na brezplačne nasvete in prejmite priročnik o Pravilni izvedbi fasad, s katerim boste bistveno izboljšali trajnost vaše fasade.

 


gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje