Cookie Consent piškotki

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank
oddaj-povprasevanje

Pet hitrih ukrepov za odpravo plesni

Včasih nas vse razpoložljive informacije, za odstranjevanje plesni, pošteno zbegajo. Zato sem zbral pet ukrepov, ki se jih lahko lotite takoj. Brez gradbenih posegov in enormnih strškov. Kateri so, pa v nadaljevanju.

1. Naučite se pravilno prezračevati

Torej, nič več odpiranja oken na kip in celodnevnega zračenja. Ta način zahteva veliko več časa, da zamenjate zrak v prostoru, s tem pa podhlajujete okenske špalete in strop nad oknom. Tu se potem veliko hitreje razvije plesen.

Pravilno zračenje zajema odprta okna na stežaj in po celotni etaži. Vse to pa le za kakšnih 2-5 minut. Zakaj? S prepihom boste zrak v stanovanju hitro zamenjali. Pri tem pa ne bo prišlo do podhladitve sten. Stene namreč akumulirajo toploto in, da se podhladijo potrebujejo nekoliko več časa.

Če imate majhne otroke lahko eden od staršev hitro prezrači stanovanje medtem, ko z otroci opravljate jutranje rutine v kopalnici. Po nekaj minutah bo zrak v prostorih hitro nazaj ogret.

2. Naučite se ravnati z ogrevalnim sistemom.

Veliko ljudi ima navado, da ugašajo ogrevanje v nočnem času ali ko jih ni domai. Za prostor bi bila najboljša neka konstantna temperatura. Namreč, ko se zmanjša temperatura v prostoru, zaradi fizikalnih lastnosti zraka, relativna vlažnost naraste. Ohladijo pa se tudi stene. 

Ko pridemo domov, v prostor vnašamo še dodatno vlago. Ker pa stene še niso popolnoma ogrete, se na njih hitreje dogaja kondenzacija in posledično tudi plesen.

Če že ugašate ogrevanje, potem pred tem obvezno prezračite prostore.

3. Pustite steni, da zadiha. 

Odmaknite omare, ki so prislonjene tik ob steno, vsaj za kakšnih 10 cm. Prav tako naj bodo postavljene na nogicah in brez dekorativne spodnje letve. Tudi od tal naj bo omara vzdignjena za približno 10 cm. S tem boste omogočili, da bo zrak lažje cirkuliral tudi za omaro, s tem pa intenzivneje ogrel in osušil steno.

Še bolje je, da omaro premaknete ob stene, ki ne mejijo na zunanje stene. Te so praviloma manj občutljive, ker so toplejše.

Če tudi to ne gre, pa vsaj odstranite zadnje fronte omar. Tako boste omogočili, da bo nekoliko več zraka prišlo za omaro.

4. Merite vlažnost in temperaturo prostora

Sicer ni popolnoma brezplačna rešitev, je pa relativno poceni. Za borih 25 € boste dobili že zadovoljiv merilec vlage in temperature. Priporočam pa takšnega, ki si dnevno zapomni min in max vrednosti.

To vam bo omogočalo, da  intenzivneje ukrepate ob presežkih in že preventivno onemogočate nastanek plesni.

5. Uničite plesen

Odstranite vse, kar se je navzelo plesni. Dezinfekticirajte, operite obleke na vsaj 60°C ali pa zavrzite, plesnive zadnje fronte omar odstranite, uničite plesen na stenah. Uporabite namenska sredstva, ki jih dobite v tehničnih trgovinah, nikakor pa ne kisa, ker vzpodbuja naknadno rast plesni.

Če stremite k okolju prijaznim izdelkom pa lahko uporabite Sanosil. 

Preberite še članek o bolezenskih znakih, ki so posledica izpostavljanju plesni: Plesen in zdravje.

 

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje