Ste na strani:
gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank

oddaj-povprasevanje

odstopanje-fasadeNekje je potrebno začeti in pri izdelavi fasade je ključno najprej ugotoviti stanje podlage. Lahko naredimo še tako lepo fasado a, če bo stala na slabi osnovi, nas čaka neprijetno presenečenje v naslednjih letih.

Zakaj je potrebno ugotoviti stanje podlage?

Fasado izdelujemo vsaj za naslednjih 20 let. Lahko, da je trenutno stanje podlage še zadovoljivo, vendar se je potrebno vprašati ali bo tako tudi čez 20 let?

Pri obnovah se ponavadi srečujemo s starejšimi objekti, kjer so materiali že dobro izpostavljeni staranju. Ko naje obesimo še toplotno oblogo, jih dadatno obremenimo. Staranje osnove se nadaljuje in vprašanje je kako dolgo bo osnova še sposobna nositi novo fasado.

Zato je ustrezna podlaga ključen dejavnik za trajno rešitev.

Kako preverimo ustreznost podlage?

Za realno oceno stanja podlage je v prvi fazi potrebna presoja na objektu. Primernost podlage lahko ocenimo z naslednjimi enostavnimi in splošno veljavnimi postopki:

  • vizualni pregled služi za oceno vrste in stanja podlage, še posebno vlažnosti, nevarnosti zamakanja v fasadni sistem in ugotavljanju razpok v podlagi,
  • z metodo brisanja površino/podlago obrišemo z roko ali temno krpo, da ugotovimo morebitno prašnost, prisotnost cvetenja ali kredaste stare podlage,
  • trdnost in čvrstost podlage preverimo s praskanjem s trdim, koničastim predmetom (npr. v mrežastem vzorcu),
  • vpojnost in vlažnost podlage preverimo z omočenjem s pleskarsko ščetko ali razpršilko,
  • ravnost preverimo po standardu DIN 18202
  • pri obdelanih podlagah preverimo oprijem na podlago tako, da na podlago nanesemo min. 30 x 30 cm veliko površino armirnega sloja (s predvidenim lepilom in mrežico) debeline najmanj 5 mm, ki ga najmanj 5 dni ščitimo pred prehitrim izsuševanjem. Ko (po min. 5 dneh) mrežico poskušamo izvleči iz lepila, se lahko lušči samo zgornji sloj nad mrežico.

Navedene postopke ponovimo na večih, naključno izbranih, mestih na fasadi in jih vpišemo v kontrolni list.

Kontrolni list

Za preverjanje podlage je najbolje, da uporabite kontrolni list. Lahko si ga ogledate spodaj, natisnete ali pa prenesete na svoj računalnik.

kontrolni list fasade 001

 Za prenos kontrolnega lista pa kliknite na povezavo: Kontrolni list - pregled fasade.

Kaj sledi naprej?


Preberite, katera dela je potrebno zaključiti pred izvedbo fasade.

kako odstraniti plesen 100 QA

Spremljajte odgovore na 100 najpogostejših vprašanj o plesni, ki so jih zastavili naši naročniki. Vsak petek rešim eno uganko in jo objavim na blogu ali enemu izmed socialnih omrežij. Prijava tukaj


gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje